רפלקסולוגיה לקראת הריון, בהריון, בלידה ולאחריה
רפלקסולוגיה בהריון
רפלקסולוגיה לקראת הריון, בהריון, בלידה ולאחריה
מהי רפלקסולוגיה?
ע"פ התאוריה של הרפלקסולוגיה כל אבר בגוף משתקף בכפות הרגליים. ע"י לחיצה ועיסוי של אזורים אלו ניתן לטפל ולאבחן באברים ובמערכות הגוף השונות וע"י כך לאזן ולהקל על מצבים פיזיים, רגשיים ונפשיים שונים.
עוד על הטיפול הרפלקסולוגי ניתן לקרוא כאן.
רפלקסולוגיה לקראת הריון:
באופן כללי הטיפולים לקראת הריון מתמקדים באיזון המערכת ההורמונאלית, טיפול במערכות פינוי (מערכת העיכול, השתן והנשימה), הנעה והזרמת
דם מערכת העצבים וטכניקות שונות להרגעה.
באופן פרטני תטופל כל מטופלת בהתאם למצב הספציפי שלה, הן על סמך המידע שהיא נותנת והן על סמך מה שנראה בכפות הרגליים שלה.
מומלץ להתחיל את ההיריון כאשר הגוף והנפש במצב מאוזן עד כמה שניתן. רצוי לטפל עוד לפני ההיריון בבעיות שונות כגון כאבי גב, בעיות עיכול,
נשימה, אלרגיות, מיגרנות ועוד, רצוי, כמובן, בשילוב תזונה נכונה ופעילות גופנית. השינויים שחלים בגוף ובנפש בזמן ההיריון עשויים לעתים להחמיר
(ולעיתים אף להקל או להעלים לגמרי) מצבים שהיו קיימים לפני ההיריון. למשל, החמרה של כאבי גב, החמרה או הקלה באלרגיות / מיגרנות וכדומה.
מומלץ להתחיל את ההיריון חזקות, מאוזנות ובריאות עד כמה שניתן.
במידה והכניסה להריון לוקחת זמן רב יותר מהמצופה, או שמתגלות בעיות פוריות, ניתן להיעזר ברפלקסולוגיה, הן ללא טיפולים הורמונים
קונבנציונאליים והן בשילוב טיפולים כאלה. על כך ארחיב במאמר העוסק ברפלקסולוגיה ופריון…
רפלקסולוגיה בהריון:
הרפלקסולוגיה תומכת בתהליכים פיזיים ורגשים שעוברים על האישה במהלך ההריון.
ישנם מטפלים שמטפלים מתחילת ההיריון ויש כאלה שמטפלים רק משבוע 12-15, מתוך ההנחה שהשבועות הראשונים הם יותר מועדים לפורענות ופחות יציבים. ישנם מטפלים שבוחרים לטפל באישה מתחילת ההיריון רק אם היא טופלה אצלם עוד לפני ההיריון והם מכירים אותה ואת תגובותיה.
מטפלים שכן בוחרים לטפל מתחילת ההיריון יפלו בד"כ בשלבים הראשונים טיפולים פחות אינטנסיביים, עמוקים ומניעים ויותר רכים ואנרגטיים.
כמובן שבכל מקרה מומלץ ללכת למטפל שעבר הכשרה בטיפול בנשים בהריון ולא להתבייש לשאול זאת.
הרפלקסולוגיה עשוייה לעזור ולהקל בשלל מצבים:
בחילות, צרבות, כאבי גב, עצירות, טחורים, סימפיזיוליזיס, זרימת דם לקויה, הפרעות בשינה, אי שקט, מתח, דכדוך, פחדים ועוד.
הטיפול הרפלקסולוגי בזמן הריון יתבצע במנח שנוח לאישה – לרוב כשהבטן גדלה שכיבה על הצד תהיה נוחה יותר משכיבה על הגב (וכך גם זרימת הדם אל הרחם תהיה חופשית יותר). בד"כ ישולבו גם כריות לתמיכה עד למצב נוחות מקסימלי של האישה ההרה – זו שלעיתים "לא מוצאת את עצמה" בשום מצב ותנוחה, בעיקר בשלבים המתקדמים של ההריון…
רפלקסולוגיה לקראת לידה:
בשבועות האחרונים להריון ניתן ומומלץ לעבוד על הכנה ללידה ע"י טיפולים רפלקסולוגיים המתמקדים בין היתר בהנעה והגמשת איזור האגן ומפרק הירך לקראת הלידה. כעת הטיפולים עשויים להיות יותר תנועתיים ולקראת הסוף כבר יש פחות הגבלה בלחיצה על נקודות שבשבועות הקודמים נמנעים ללחוץ עליהן – נקודות הנחשבות מניעות ומכווצות רחם (הן מבחינת הרפלקסולוגיה והן מבחינת הרפואה הסינית).
הרפלקסולוגיה עשויה לעזור אף ב"זירוז" / קידום לידה טבעי במידה ויש צורך ממשי בכך ובעיקר כאשר החל תהליך כלשהו של תחילת לידה.
רפלקסולוגיה בלידה:
רפלקסולוגיה עשויה להיות יעילה בהקלת תהליך הלידה במספר תחומים: וויסות עוצמת הצירים, הפחתת כאב, סיוע במתן שתן / צואה במידת הצורך, סיוע בהוצאת השלייה.
בדרך כלל ניתן יהיה לטפל ברפלקסולוגיה בזמן ההפוגות בין הצירים (אך כמובן שלא לכל אחת מתאים מגע שכזה בזמן הלידה ולא ניתן לדעת זאת אלא ברגע האמת…).
רפלקסולוגיה לאחר הלידה:
הרפלקסולוגיה עשויה לסייע בהקלה על כאבים ותחושת חוסר נוחות כתוצאה מהלידה וגם אחרי ניתוח קיסרי. למשל: כאבי גב , כאבי שרירים, טחורים, עצירות, איזון המערכת ההורמונאלית, הקלה על דלקות וגודש בשד, עייפות וחוסר אנרגיה. זהו גם רעיון למתנה נפלאה ליולדת.
הטיפול יכול להתבצע בבית היולדת ואפילו בבית היולדות אם, יש צורך.
הטיפול הרפלקסולוגי יעיל בכל שלבי ההיריון, משלב התכנון, ההמתנה, דרך שלב ההיריון ועד השלבים שאחרי סיומו – התקופה הלעיתים כה סוערת, אינטנסיבית וגדושה של אחרי הלידה.