אדנומיוזיס בראי הרפואה המשלימה
אדנומיוזיס.
איכשהו יוצא יותר לשמוע על האח הגדול / בן הדוד, הקצת סלב – האנדומטריוזיס, ועל האדנומיוזיס פחות. אז כן, אני רוצה לדבר על אדנומיוזיס. כי מגיע לו, לגמרי מגיע לו קצת יחס. וגם כי הוא מאוד נוכח, חי ובועט אצלי בקליניקה.
רגע, איך אומרים את זה? ADENOMIOSIS
שם חיבה – Adeno (חיבה?! המממ, תלוי את מי שואלים)
ומה קורה שם בדיוק? כדי להבין נסתכל רגע על מבנה הרחם:
– השכבה הפנימית של הרחם, שפונה אל חלל הרחם, נקראת רירית הרחם (אנדומטריום)
– השכבה האמצעית היא שריר הרחם (מיוטריום)
– השכבה החיצונית היא מעין קרום דק המכסה את הרחם (פריטונאום / צפק).
אצל נשים עם אדנומיוזיס תאים מרירית הרחם חודרים אל השכבה האמצעית – שריר הרחם. כלומר תאים מרירית הרחם שאינם נמצאים במקומם.
ומה הסימפטומים?
יש סימפטומים שידמו לאנדומטריוזיס – כאבים באגן, או ברחם, לעיתים סביב הוסת ולעיתים כל החודש. אבל יש גם כמה סימפטומים שיותר מזוהים עם אדנומיוזיס. למשל – דימום ויסתי מוגבר, קרישי דם בכמות נכבדה בזמן וסת, כאב אחרי אורגזמה.
ומילה על דימום ויסתי מוגבר – זו אחת השאלות שאני שואלת בתשאול המקיף בטיפול הראשון. איך יודעים מה זה דימום ויסתי רגיל? אתן שואלות אותי.
לרוב, מי שיש לה דימום ויסתי מוגבר יודעת את זה. היא תחליף תחבושת כל שעה – שעתיים – שלוש, היא תשתמש בתחבושת ובטמפון ועדיין תחשוש מנזילות, היא תרוקן גביעוניות בתדירות מרשימה. לא פעם אני שומעת תאורים של "כמו זירת רצח", על הדימום הויסתי המוגבר הזה. כזה.
רבות מהנשים עם אדנומיוזיס יזכו ב1+1 – אדנומיוזיס בשילוב אנדומטריוזיס.
איך מאבחנים אדנומיוזיס? אני תמיד ממליצה, אם יש חשד או תחושה שמשהו לא רגיל אצלך, לפנות לרופא שמתמחה באנדו' ואדנו'. האבחון יכלול תשאול מקיף, בדיקת אולטרסאונד, בדיקה ידנית ולעיתים גם MRI. לעיתים הרחם תהיה מוגדלת או בעלת סימנים אופייניים בבדיקת האולטרסאונד.
הטיפול הקונבנציונאלי באדנומיוזיס: אם אין כוונה להכנס להריון הטיפול המועדף לאדנומיוזיס הוא לרוב התקן עם הורמונים (שמפריש פרוגסטרון היישר אל צוואר הרחם). לעיתים יציעו גלולות על בסיס פרוגסטרון, או גלולות משולבות.
טיפול ניתוחי: מאחר והנגעים נמצאים בתוך הרחם, אם האישה סיימה ללדת ואינה מגיבה לטיפולים אחרים, לעיתים ימליצו על כריתה של הרחם. להבדיל מ אנדומטריוזיס, בו לרוב ניתן להוציא או לצרוב את הנגעים עצמם.
אדנומיוזיס ופריון: אדנו' עשוי להשפיע על הפוריות, בעיקר בשל רמת הדלקתיות שהוא יוצר ברחם ובאגן ובשל כך השפעה על רירית הרחם ועל קשיים בהשתרשות. לעיתים צורת הרחם משתנה או מתעוותת. הדלקתיות עלולה להשפיע גם על השחלות ועל איכות הביציות. ישנו גם סיכוי מוגבר יותר להפלות או לידות מוקדמות. למרבה השימחה אני פוגשת לא מעט נשים שהרו וילדו ללא כל בעיה וחלקן גילו שיש להן אדנומיוזיס רק אחרי הלידות.
אדנומיוזיס ורפואה משלימה: ברפואה המשלימה מתייחסים לאדנומיוזיס בדומה לאנדומטריוזיס. כבר אמרנו שהן קצת קרובות משפחה.
אני אוהבת את הגישה הרב מערכתית, המשולבת: שילוב של עיסוי בטן ואגן בשיטת ארויגו, ביחד עם תזונה מותאמת אצל תזונאית / נטורופתית המתמחות באנדו' ואדנו', תנועתיות אל אזור האגן (יוגה נשית, ריקודי בטן ועוד), במקביל למעקב סדיר אצל רופא המתמחה באדנומיוזיס.
גם דיקור יעיל מאוד וכן צמחי מרפא.
בד"כ מטפלת ארויגו תלמד אותך לעשות גם עיסוי עצמי וגם חבישות שמן קיק, ואיזה יופי זה לקבל עוד כלים לטפל בעצמך, בצורה פשוטה, בבית.
אני פוגשת מטופלות מגוונות. חלקן קיבלו את עסקת החבילה של גם וגם, חלקן" רק" עם אדנומיוזיס, חלקן צעירות מאוד (בעבר חשבו שזו מחלה של גיל מבוגר, אז זהו, שלא. בדיקות ההדמיה היום יכולות למצוא גם אדנומיוזיס אצל נערות) וחלקן אחרי שסיימו ללדת. חלקן עם כאבי מינוריים וחלקן עם כאבים משמעותיים ומשביתים במשך כל החודש.
למרבה השימחה אני פוגשת גם רופאים שתומכים בגישה הרב מערכתית, וגם הם מפנים מטופלות לטיפולי רפואה משלימה. מרגש מחדש 🙂
והכי חשוב – יש מה לעשות. לפעמים אלה ניסוי וטעייה מפרכים, ובעיקר כואבים. אבל אני מאמינה שכמעט כל אחת יכולה למצוא את הדרך שלה, את הפאזל הזה, המתאים לה, להקלה על הכאב ולשיפור איכות החיים.
Comments
No comment yet.